3 Tips om inkoop tot 50% productiever te maken!

Wat mij altijd verbaasd heeft is de lage productiviteit van inkoop, terwijl inkopers toch ontzettend druk zijn. Als ik het werk overnam van collega-inkopers vroeg ik altijd: Oké, hoeveel projecten zijn er..... en dan begon de verbazing. Ze waren er niet! Of het waren er een paar. Terwijl dit toch de meest ervaren inkoop-collega's waren die altijd heel druk oogden. Ik denk dat ze ook écht druk waren in hun eigen beleving.

Het kostte me een paar jaar om er achter te komen dat ik kennelijk iets anders deed dan de rest. Het kostte me nog eens een paar jaar om uit te vogelen wat dat dan was. Wat deed in nou anders? Waarom deed ik het dubbele aantal projecten en was ik toch niet druk. Waarom had ik altijd tijd over? Waarom had ik momenten waarop ik dacht. Mmmmmm....... wat zal ik nu weer eens opstarten. Anders houd ik wel heel veel tijd over.

In eerste instantie dacht ik dat ik misschien weinig project deed, maar die gedachte hield geen stand. Want ik kwam er achter dat ik blijkbaar veel meer projecten deed dan de rest! Het is schokkend om te concluderen dat je iets in twee dagen per week kunt (en nog tijd over houdt) terwijl je exact dezelfde workload overneemt van iemand die exact hetzelfde in 40 uur per week deed (en veel te druk was).

Inmiddels ben ik er achter hoe dit komt. Ik ben er achter hoe het zit. Daarom help ik nu inkoopafdelingen om hun productiviteit drastisch te verhogen. Want het kan...ook als je denkt dat het niet kan   . Als het je lukt en je gaat proactief inkopen, dan maak je de weg vrij voor inkoop om een leiderschapspositie te bereiken in de organisatie.

Zoals de titel beloofd: Bij deze alvast drie tips om gelijk aan de slag te gaan:

Tip 1: Zorg voor een 100% betrouwbaar systeem

Als jij nog dingen moet onthouden of bang bent om iets te vergeten, dan heb jij nog geen 100% betrouwbaar systeem. De kans is groot dat je ervaart dat je heel druk bent, maar dat je dit in werkelijkheid niet bent. Pas als je nooit meer iets hoeft te onthouden en tegelijkertijd 100% zeker weet dat je nooit iets zult vergeten, maak je de weg vrij naar ongekende productiviteit. Veel inkopers kunnen zeker tot 50% meer tijd over houden door een 100% betrouwbare workflow te gaan gebruiken.


Tip 2: Verander je gedrag van reactief naar proactief

Zodra je tip 1 hebt toegepast bereik je volledige control. Je ervaart volledige rust, ruimte en focus. Je hoeft niet meer aan dingen te denken, maar je kunt juist over dingen na gaan denken. Nu is het zaak om te zorgen dat alles je niet meer 'overkomt'. Tijd om je mindset en je gedrag te veranderen. Van reactief - naar volledige control - naar proactief. Praktisch gezien zorg je er dus voor dat jij zelf gaat bedenken (en sturen) hoe je die 50% extra tijd gaat besteden en dat ook écht doet!


Tip 3: Zet de kraan dicht

Tijd wordt altijd opgevuld. Daar zorgen anderen wel voor   . Dus de kraan moet verder dicht! Als jij geen plan hebt voor die 50% extra tijd die je straks over hebt, dan gaan anderen die tijd voor je vullen.  Dit betekent dat je aan de slag moet om zelf goede inkoopplannen te maken. Want zoals je weet: als je geen plan hebt, dan ben je meestal onderdeel van het plan van iemand anders. Met deze plannen kun je de kraan dicht zetten. Zo bepaal je wat inkoop wel en juist niet gaat doen. Zo bepaal je bijvoorbeeld in het tactisch inkoopproces voor een groot deel de operationele werkdruk. Hetzelfde geldt voor inkoopbeleid en -strategie. Zelf plannen maken dus! Je niet meer laten leiden door het plan van iemand anders!


Gedragsverandering is moeilijk, maar het kan!

Ik help inkoopafdelingen om samen met hun team deze gedragsverandering door te maken. Zet de eerste stap en meld je aan voor een gesprek.

Ontdek in deze analyse-sessie:

  1. Welke stap je nu gelijk al kunt zetten voor veel hogere inkoopresultaten
  2. Hoe je snel kunt groeien naar een veel hogere Return On Investment op de inkoopafdeling
  3. Wat je ontwikkeling als inkoopafdeling nu nog in de weg zit

Bekijk de aanmeldpagina hier


Over de schrijver
Gerco is een toonaangevend inkoopconsultant die de afgelopen jaren vele organisaties heeft geholpen om betere inkoopresultaten te bereiken en succesvolle inkoopafdelingen te creëren.Gerco is een NEVI opgeleide inkoopconsultant, ervaren adviseur en bevlogen coach voor managers en professionals die ambities hebben in het inkoopvak.Met de combinatie van inkoopervaring en persoonlijke coaching breng ik inkoopmanagers en inkoopprofessionals in een leiderschapspositie.
Reactie plaatsen