Is de inkoopmanager vleugellam?

Inkoopmanagers zijn verantwoordelijk voor inkoopprocessen in de organisatie. Toch hebben zij daar lang niet altijd iets over te zeggen. Inkoopmanagers hebben te maken met veel verschillende beslissers in het inkoopproces. Daarnaast is de inkoopmanager niet degene die over het geld gaat. Die verantwoordelijkheid ligt bij het lijnmanagement. 

Het moeilijke hieraan is dat inkoopmanagers toch aangekeken worden op het inkoopresultaat van de organisatie. Zij krijgen besparingsdoelen opgelegd en zijn regisseur van het inkoopproces. 

Ondertussen worden zij aan alle kanten ingehaald door de organisatie, die haar eigen ideeën heeft over inkoop en inkoopresultaat. Dit betekent in de praktijk dat inkoopmanagers wel de taak en verantwoordelijkheid krijgen om goed in te kopen, maar de bijbehorende bevoegdheden ontbreken. 

De inkoopmanager is dus vleugellam. Naast formele bevoegdheden is inkoop sterk afhankelijk van de deskundigheid van andere vakdisciplines. Dus ook mét de nodige bevoegdheden is er veel tegenmacht door de kennis die nodig is vanuit andere vakgebieden. 

Inkoopmanagers kunnen dit doorbreken. Zij kunnen er voor zorgen dat de organisatie hen een leiderschapspositie geeft als het om inkoop gaat. Hoe beter de inkoopmanager in positie komt, hoe beter de inkoopresultaten van de organisatie.

Hiervoor is een hoog niveau van persoonlijk leiderschap nodig bij de inkoopmanager. Hij zal zijn inkoopteam en de organisatie moeten inspireren om hem te volgen. Want zonder volgers geen leiders.

Ben jij inkoopmanager? Wil je ontdekken hoe je kunt groeien en wat dat oplevert? Klik hier en ontdek de mogelijkheden.

Over de schrijver
Gerco is een toonaangevend inkoopconsultant die de afgelopen jaren vele organisaties heeft geholpen om betere inkoopresultaten te bereiken en succesvolle inkoopafdelingen te creëren. Gerco is een NEVI opgeleide inkoopconsultant, ervaren adviseur en bevlogen coach voor managers en professionals die ambities hebben in het inkoopvak. Met de combinatie van inkoopervaring en persoonlijke coaching breng ik inkoopmanagers en inkoopprofessionals in een leiderschapspositie.
Reactie plaatsen