Maakt inkoop-professionalisering je gek?

Tsja....professionaliseren....

Als inkoopconsultant sta ik dagelijks met de voeten in de klei. Ik zie dat veel inkoopafdelingen zo goed mogelijk doormodderen, maar dat het professionaliseren en verbeteren van inkoop langzaam gaat. Veel te langzaam!

Ik zie veel inkoopmanagers worstelen met het verbeteren en professionaliseren van inkoop. In de praktijk blijkt het vaak lastig om een hoog niveau van inkopen te bereiken. Het verbeteren van inkoopprestaties blijft dan ook vaak uit!

Hierdoor blijft inkoop iets waarvan maar weinigen echt de waarde zien. Dit gaat ten koste van de positie van inkoop in de organisatie. Resultaten blijven achter en inkoopkansen worden aan alle kanten gemist. Hierdoor komen inkoopafdelingen vast te zitten in een vicieuze cirkel, waaruit je maar heel moeilijk kunt ontsnappen. 

Hoe begin je?

Inkoopmanagers kunnen veel bereiken als zij meer uit hun inkoopteam halen, het aanwezige inkooppotentieel kunnen aantonen en dat ook weten te benutten. Daarvoor moet inkoop in een leiderschapspositie komen binnen de organisatie, zodat ze veel meer kunnen sturen op resultaat.

Zo bereik je meetbare inkoopresultaten en groeit inkoop naar nieuwe niveaus. Dit verbetert het carrièreperspectief voor inkoopmanagers, waardoor zij vanuit een betere positie kunnen sturen op meer toegevoegde waarde vanuit inkoop. Zo ontstaat een positieve feedback-loop.

De eerste belangrijke stap is meer productiviteit en minder stress, zodat de inkoopafdeling ontsnapt aan die 'waan van de dag'. Zorgen dat niet alles je steeds 'overkomt' en dat het inkoopteam een efficiënte en proactieve werkwijze ontwikkelt. 

De sleutel naar succes zijn inkoopteams die een leiderschapspositie weten te bereiken in de organisatie. Daarvoor moet het hele inkoopteam mee ontwikkelen. Want voor het verbeteren van inkoopprestaties is een gedragsverandering nodig. Je kunt hele mooie modellen, theorieën en strategieën hebben, maar zonder het juiste gedrag kom je er niet. Zonder gedragsverandering blijf je op hetzelfde niveau steken. Je zult een doorbraak moeten bereiken!

Gelukkig kan dat ook! Ik help inkoopteams om deze gedragsverandering door te maken om zo die leiderschapspositie te bereiken in de organisatie en hoge inkoopresultaten te bereiken. Zet de eerste stap en meld je aan voor een analyse-sessie.

Ontdek in deze analyse-sessie:

  1. Welke stap je nu gelijk al kunt zetten voor veel hogere inkoopresultaten
  2. Hoe je snel kunt groeien naar een veel hogere Return On Investment op de inkoopafdeling
  3. Wat je ontwikkeling als inkoopafdeling nu nog in de weg zit

Bekijk de aanmeldpagina hier 

Over de schrijver
Gerco is een toonaangevend inkoopconsultant die de afgelopen jaren vele organisaties heeft geholpen om betere inkoopresultaten te bereiken en succesvolle inkoopafdelingen te creëren. Gerco is een NEVI opgeleide inkoopconsultant, ervaren adviseur en bevlogen coach voor managers en professionals die ambities hebben in het inkoopvak. Met de combinatie van inkoopervaring en persoonlijke coaching breng ik inkoopmanagers en inkoopprofessionals in een leiderschapspositie.
Reactie plaatsen